Ingrediencie na cesto:

  • 2 hrnčeky hladká múka (250 ml hrnček)
  • 250 ml kyslá smotana 16%
  • 2 PL rozpustené maslo
  • 1 ks vajce
  • 1 ČL soľ

Ingrediencie na plnku:

  • 4 ks uvarené zemiaky v šupke
  • 250 g syr cheddar
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Ostatné ingrediencie:

  • maslo
  • cesnak
  • soľ
  • dochrumkava opečená cibuľa

Postup:

Do misky preosejeme múku, pridáme smotanu, vajíčko, soľ a rozpustené maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré vyformujeme do oválu a necháme v miske odpočívať aspoň 20 min.

Zatiaľ si môžeme pripraviť plnku.
Uvarené zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie diely do misky, pridáme na jemno nastrúhaný cheddar (asi 180 g, zvyšok použijeme na posypanie hotových pirohov pre chuť) a rozmixujeme tyčovým mixérom. Dochutíme soľou a čiernym korením.

Odpočinuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a valčekom vyvaľkáme na cca 2-3 mm. Okrúhlym vykrajovátkom (alebo hrnčekom) vykrojíme krúžky, do ich stredu dáme za malú lyžičku plnky, preložíme na poly, prstami pozatláčame a pre efekt a lepšie uzatvorenie pirohov okraje prebehneme vidličkou.

Varíme v horúcej vode až pokým pirohy nevyplávajú na povrch.
Hotové pirohy prelejeme maslom do ktorého sme pretlačili 1 strúčik cesnaku, posypeme cheddarom a dochutíme skvelou chrumkavou cibuľkou (cibuľu nakrájame na jemno a do zlatova opečieme na oleji).

Dobrú chuť!