Ingrediencie na thangzong:

  • 125 ml mlieko polotučné
  • 25 g hladká múka

Ingrediencie na cesto:

  • 475 g hladká múka
  • 40 g cukor kryštálový
  • 160 ml mlieko polotučné
  • 40 g maslo
  • 1 ks vajce
  • 1 vaječný žĺtok + trochu mlieka
  • 7 g sušené droždie
  • štipka soli

Postup:

Najskôr si pripravíme thangzong.
Je to japonská technika, ktorá urobí striedku pečiva nadýchanou ako pierko.
 
Do hrnca vlejeme mlieko a pridáme múku. Na miernom ohni hnetieme metličkou až pokým nám hmota nezačne hustnúť.
V momente, keď začne naberať konzistenciu odložíme ju z ohňa a ešte chvíľku miešame.
Thangzong premiestnime do menšej misky a prikryjeme fóliou, aby sa na ňom počas chladnutia nevytvorila kôrka.
 
Múku preosejeme do misky a do jej stredu vyhĺbime dieru. Do diery pridáme sušené droždie, 1 PL lyžicu cukru a zalejeme trochou teplého mlieka. Počkáme, kým sa droždie aktivuje (približne 10 minút). Následne pridáme zvyšok cukru a mlieka, vajíčko, rozpustené maslo, štipku soli a vychladnutý thangzong.
 
Cesto dôkladne miesime v rukách alebo pomocou robota po dobu približne 10 minút. Vymiesené cesto prikryjeme vlhkou utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste aspoň 45 minút.
 
Nakysnuté cesto preložíme na dosku a mierne premiesime.
Rozdelíme na 10 rovnakých kúskov, z ktorých vyformujeme guľky a poukladáme ich vedľa seba na plech. Necháme však medzi nimi mierny rozostup, svoj objem ešte výrazne zväčšia.
Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať ďalších 15 minút.
 
Po 15 minútach buchtičky odokryjeme, potrieme vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka a dáme piecť.
 
Pečieme do zlatova vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 20 minút. Mňam!
 
Dobrú chuť!
 
Pokiaľ chcete robiť buchty iba na sladko, pridajte na miesto 40 g cca 80 g cukru. Môžete pridať aj hrozienka, čokoládu, urobiť z cesta vianočku, rožky…čo komu ako chutí.
Ja uprednostňujem menej cukru, pretože tieto buchto-žemličky sú skvelé aj na slano s maslom a šunkou napr.