Ingrediencie na bravčové karé:

  • 1 kg bravčové karé
  • 5 ks cesnak
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • tymián
  • olivový olej

Ingrediencie na pyré:

  • 1 kg zeler buľvový
  • 3 ks zemiak
  • 3 ks cesnak
  • maslo
  • sladká smotana 16% (alebo mlieko)
  • soľ

 

Postup:

Bravčové karé umyjeme, osušíme a ostrou hranou noža doň urobíme menšie rezy.
Karé z každej strany osolíme, okoreníme a poprášime sušeným tymiánom.
Do zárezov povtláčame rozpolené cesnaky a takto necháme mäso odpočívať cez noc.

Na panvici rozohrejeme olivový olej a mäso zprudka opečieme z každej strany, aby sa pekne zatiahlo.
Potom karé preložíme do pekáča, zalejeme výpekom v ktorom sa pieklo a podlejeme 1 dcl vody.

Pekáč zakryjeme alobalom a pečieme na 150 stupňov 3 hodiny.
Po troch hodinách mäso odokryjeme, pustíme gril s horúcim vzduchom na 200 stupňov a dopečieme karé do chrumkava. CCa 10-15 minút. Miestami môžeme rúru otvoriť a mäso pekne pooblievať výpekom.

Kým sa mäso zapeká, pripravíme si zelerové pyré.
Očistený zeler a zemiaky pokrájame na menšie kocky a spolu s cesnakom vložíme do hrnca. Zalejeme vodou, pridáme trochu soli a varíme do zmäknutia.
Keď je zelenina hotová zlejeme vodu, pridáme 1 PL masla a trochu smotany na rozriedenie. Rozmixujeme do hladka a osolíme podľa chuti.

Hotovo! Dobrú chuť.