Ingrediencie na perkelt:

  • 4 ks kuracie stehná
  • 2 ks zemiak
  • 200 ml sladká smotana 16%
  • 1 ks cibuľa
  • 3 ks cesnak
  • 1 PL mletá paprika
  • 2 ČL údená mletá paprika
  • 3 ks bobkový list
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Ingrediencie na halušky:

  • 3 ks vajcia
  • 450 g špenátové listy mrazené
  • 200-250 g špaldová múka hladká
  • 1 ks zemiak
  • 1 ks cesnak
  • štipka soli

 

Postup:

Na olivovom oleji speníme cibuľku nakrájanú na jemno. Keď začne sklovitieť pridáme cesnak nakrájaný na drobno.

Keď nám rozvonia, pridáme osolené a okorenené kuracie stehná. Opečieme z oboch strán do zatiahnutia.

Keď sú stehná zatiahnuté, pridáme sladkú a údenú papriku, premiešame a zalejeme 750 ml vody.

Do tohto základu potom pridáme zemiaky nastrúhané na jemno, bobkové listy a povaríme spolu približne 45 minút.

Ku koncu varenia vyberieme bobkové listy a kuracie mäso, prilejeme smotanu, necháme prevrieť a rozmixujeme do hladka.

Do hotovej omáčky rozkúskujeme vychladnuté stehná a omáčku dosolíme, dokoreníme.

Halušky si pripravíme úplne jednoducho. Do mixéra vložíme vajíčka, rozmrazené špenátové listy zbavené prebytočnej vody, cesnak, zemiak nakrájaný na kocky a 1 ČL soli. Rozmixujeme do hladka a prelejeme do misky.

Do špenátovej zmesi pridávame múku po častiach. Približne 200-250 gramov.

Halušky pretláčame cez sitko na halušky do vriacej osolenej vody. Premiešame varechou a počkáme, kým vyplávajú na povrch.
Teplotu znížime a ešte krátko halušky povaríme. Halušky scedíme a pridáme 2 PL masla a premiešame aby sa nelepili.

Hotovo! Dobrú chuť.

Zemiaky pridávame do omáčky, kvôli zahusteniu. V omáčke ich nie je cítiť.