Ingrediencie:

  • 400 g špaldová múka hladká
  • 250-280 ml mlieko
  • 5-6 PL trstinový cukor
  • 2 ČL sušené droždie
  • 50 g maslo
  • 1 ks vajce
  • 1 vaječný žĺtok
  • štipka soli
  • kôra z 1/2 bio citróna
  • 1/2 ČL mletá škorica
  • nemletý mak, čierny alebo biely sezam (na posypanie)

Postup:

Múku preosejeme do misky a do jej stredu vyhĺbime dieru. Do diery pridáme sušené droždie, 1 PL lyžicu cukru a zalejeme trochou teplého mlieka. Počkáme, kým sa droždie aktivuje (približne 10 minút). Následne pridáme zvyšok cukru a mlieka, vaječný žĺtok, rozpustené maslo, štipku soli, škoricu a citrónovú kôru.

Cesto dôkladne miesime v rukách alebo pomocou robota po dobu približne 10 minút. Vymiesené cesto prikryjeme vlhkou utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste aspoň 45 minút.

Nakysnuté cesto preložíme na dosku a mierne premiesime. Z masy odkrajujeme väčšie kúsky, z ktorých ušúľame rovnomerné šúľky na dĺžku celého maslom vymazaného plechu a ukladáme ich vedľa seba.
Ostrým nožom vodorovne naznačíme buchtičky, aby sa po upečení lepšie odlamovali.
Šúľky potrieme vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka a posypeme makom alebo sezamom.

Pečieme do zlatova vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 20 minút.

Podávame s teplým vanilkovým krémom. Mňam!

Dobrú chuť!