Ingrediencie:

  • 500 g morčacie prsia
  • 1 ks cibuľa
  • 2 ks cesnak
  • 2 ks vajcia
  • 1/2 šálky strúhanka
  • 500 g paradajkové pyré
  • 400 g paradajky lúpané krájané v konzerve
  • mletá škorica
  • soľ
  • cukor
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej

Ingrediencie na pyré:

  • 1 ks batát (500g)
  • 1 ks zeler buľvový (500g)
  • 2 ks cesnak
  • maslo
  • soľ

Postup:

Cibuľku nakrájanú na jemno orestujeme na olivovom oleji. Keď začne sklovitieť, pridáme k nej na jemno nakrájané cesnaky. Chvíľku porestujeme a odložíme bokom vychladnúť.
Morčacie prsia pomelieme na mäsovom mlynčeku, vložíme do misky, pridáme vajíčka, strúhanku, vychladnutú cibuľu s cesnakom, osolíme, okoreníme a dobre premiešame.

Do hrnca vylejeme paradajkové pyré, krájané paradajky, asi 2,5 dcl vody, pridáme trochu škorice, cukru a soli podľa chuti a necháme zovrieť.

Po zovretí omáčku rozmixujeme a vložíme do nej guľky vytvarované z mäsovej zmesi o priemere cca 3-4 cm. Varíme na miernejšom plameni približne 25 minút.

Batát a zeler ošúpeme, nakrájame na menšie kocky, vložíme do hrnca spolu s prekrojenými cesnakmi, osolíme a varíme do mäkka.

Keď je zelenina mäkká, vodu zlejeme a časť (asi 1 hrnček) odložíme bokom na rozriedenie pyré. Pridáme poriadnu polievkovú lyžicu masla a rozmixujeme do požadovanej konzistencie. Zeleninovú vodu pridávame postupne. V prípade potreby dochutíme soľou.

Dobrú chuť!