Ingrediencie:

  • 2 ks kuracie prsia
  • 1 šálka divoká ryža
  • 25 g sušené hríby (dubáky, suchohríby…)
  • 1 ks šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 ml biele suché víno
  • 250 ml sladká smotana 33%
  • 40 g strúhaný parmezán
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 PL maslo
  • olivový olej

Postup:

Na olivovom oleji orestujeme na jemno nakrájanú šalotku a jeden strúčik cesnaku. Po chvíľke pridáme divokú ryžu a restujeme ďalšie zhruba 2 minúty.
Ryžu následne osolíme, zalejeme dvomi šálkami vody a varíme pod pokrievkou. V prípade potreby dolievame vodu, kým nie je ryža al dente.

Hríby pred tepelnou úpravou zalejeme vodou, aby zmäkli. Vodu z hríbov pri scedení nevylievame, ale odložíme si zhruba 1 dcl bokom.
Kuracie prsia nakrájame na malé kocky, osolíme, okoreníme a restujeme v panvici na olivovom oleji asi 3 minúty. Hotové mäso naberačkou vyberieme a do panvice, v ktorej sme predtým pripravovali kuracie prsia, dáme poriadnu polievkovú lyžicu masla. Pridáme scedené hríby a restujeme do zlatova. Keď sú hríby hotové, pridáme biele víno a necháme ho trochu odpariť.
Potom už len pridáme smotanu, vodu z hríbov, syr, kuracie kúsky, soľ s korením a miešame pokiaľ omáčka nezhustne.

Hotovú omáčku vlejeme do pripravenej uvarenej ryže a dobre premiešame. V prípade potreby dochutíme soľou a korením.

Dobrú chuť!

Voda z hríbov dodá omáčke silnú hríbovú chuť a vôňu. Pokiaľ však chcete jemnejšiu omáčku, nahraďte vodu z hríbov čistou vodou alebo zeleninovým vývarom.