Ingrediencie:

  • 650 g zemiaky (menšie)
  • 200 g cherry paradajky
  • 75 g čierne olivy
  • 2 ks cesnak
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Ingrediencie na zálievku:

  • 8 ks cherry paradajky
  • 3 PL olivový olej
  • 1/2 cesnak
  • 4-5 lístkov čerstvej bazalky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

Zemiaky v šupke uvaríme vo vode do mäkka, pozor však, aby sa nám úplne nerozvarili. Po zapichnutí vidličky do zemiaku by sme mali cítiť mierny odpor.

Keď sú zemiaky uvarené, na každý z nich jemne zatlačíme šálkou, aby sa mierne roztvoril. Roztlačené zemiaky vložíme do pekáča a pokvápeme ich olivovým olejom, v ktorom sme predtým rozmiešali 2 pretlačené cesnaky. Osolíme, okoreníme a pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov/gril.

Pečieme do chrumkava približne 20-30 minút. Potom zemiaky obrátime a pečieme ďalších 15 minút.

Po 15 minútach ich vyberieme, pridáme cherry paradajky prekrojené na polovicu a celé čierne olivy. Spolu pečieme ďalších 10 minút.

Zálievku pripravíme tak, že do nádoby vložíme cherry paradajky, cesnak, bazalku, štipku soli a korenia a nakoniec pridáme olivový olej. Všetko spolu rozmixujeme do hladka.

Zemiaky pred podávaním polejeme zálievkou.

Dobrú chuť!