Ingrediencie:

  • 2 šálky hladká múka
  • 3/4 šálky biely jogurt gréckeho typu
  • 70 g eidam
  • 4 PL olivový olej
  • hrsť petržlenová vňať
  • 1 ks cesnak
  • 2 ČL kypriaci prášok
  • 1/2 ČL soľ

Ingrediencie na tzatziky dresing:

  • 200 g kyslá smotana 16%
  • 1/2 šalátová uhorka
  • 1 ks cesnak
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

Múku vysypeme do misky, pridáme do nej prášok do pečiva a soľ.
Poriadne premiešame a pridáme 3/4 hrnčeka jogurtu. Možno trošku viac, to už uvidíte sami.
Vypracujeme cesto, ktoré je pružné a krásne tvarovateľné. Necháme odpočívať aspoň 10 minutiek.

Do hrnčeka dáme olivový olej, pridáme pretlačený cesnak a petržlenovú vňať nasekanú na drobno. Premiešame.

Do misky vylejeme smotanu, pridáme na hrubo nastrúhanú uhorku zbavenú šťavy (vytlačíme čo sa dá), pretlačený cesnak, soľ a korenie podľa chuti. Premiešame.

Cesto prenesieme na dosku posypanú múkou a rozvaľkáme na obdĺžnik o hrúbke 0,5 cm. Posypeme strúhaným syrom, ktorý poriadne pozatláčame do cesta. Cesto následne preložíme jednu polovicu na druhú, pozatláčame a rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Cesto narežeme na rovnaké obdĺžnikové tyčinky. Tyčinky potrieme petržlenovo-cesnakovou zmesou a ukladáme na horúcu suchú panvicu. Neopekáme na príliš silnom plameni, aby sa cesto dobre prepieklo a nebolo vnútri surové.

Keď spodná časť zozlatavie, tyčinky obrátime a znovu potrieme pripravenou zmesou.

Hotové tyčinky podávame s tzatziky dresingom.

Mňam!