Ingrediencie:

  • 2 ks kuracie prsia
  • 1 šálka basmati ryža
  • 1 ks mrkva
  • 1 ks stredná cuketa
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks kápia (voliteľné)
  • 2 hrste čerstvý špenát
  • 1 PL maslo
  • olivový olej
  • 1 ČL kurkuma mletá
  • 1/2 ČL tymián sušený
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Milujem obdobie leta, zvlášť pre záhradky hýriace všetkou možnou zeleninou a bylinkami. Od svokrovcov sa mi dostalo krásnej cukety, špenátu a mrkvy, dala som si teda za úlohu vymyslieť niečo naozaj chutné. Veď vyskúšajte sami.

Postup:

Na olivovom oleji speníme na jemno nakrájanú cibuľku a po chvíľke pridáme osolené a okorenené kuracie prsia nakrájané na kocky.

Restujeme pokiaľ sa mäsko nezatiahne. Keď je zatiahnuté, pridáme kurkumu, premiešame a pridáme mrkvu nastrúhanú na hrubom strúhadle. Podusíme 2 minútky. Potom už len pridáme ryžu basmati, poopekáme zhruba 1 minútku a zalejeme 1 a 3/4 šálkou zeleninového vývaru (ak nemáme vývar postačí voda). Trochu osolíme, okoreníme, zakryjeme pokrievkou a na miernom plameni dusíme zhruba 25 minút. Pokiaľ sa vám ryža nezdá po tejto dobe dostatočne mäkká, pridajte ešte trochu vody.

Kým sa nám robí ryža s mäsom, môžeme pripraviť cuketu.

Na olivovom oleji restujeme na malé kocky nakrájanú cuketu. Osolíme ju, okoreníme a posypeme sušeným tymiánom. Keď je cuketa polomäkká (chceme aby bola trošku chrumkavejšia) pridáme špenát, počkáme kým zvädne (približne 1 minútu)  a odstavíme.

Cuketu primiešame do hotovej ryže spolu s 1 PL masla. Dobre premiešame a v prípade potreby dosolíme, dokoreníme.
Kápiu nakrájame na drobné kocky a ozdobíme ňou naše rizoto.

Hotovo. Dobrú chuť!