Ingrediencie:

  • 4 ks kačacie stehno
  • 3 ks batát
  • 3 ks jablko
  • 4 ks cesnak
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks červená cibuľa
  • olivový olej
  • 2 PL maslo
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 1 ČL sušený tymián

Postup:

Kačacie stehná večer osolíme, okoreníme a necháme odležať do nasledujúceho dňa v chladničke.
Ráno pred pečením ich vytiahneme z chladničky a necháme voľne odpočívať pri izbovej teplote aspoň 1 hodinu.
Stehná vložíme do hlbšieho plechu, podlejeme 1 dcl vody, prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre na 120 stupňov po dobu 4,5 hodiny. Po tejto dobe stiahneme alobal, rúru rozpálime na 250 stupňov (gril) a dopečieme do chrumkava. Približne 10 minút.

Batáty a ošúpané jablká nakrájame na kocky a vložíme do hrnca. Pridáme rozpolenú cibuľu a 3 cesnaky, osolíme, okoreníme a pridáme tymián. Varíme do zmäknutia.
Po uvarení zlejeme vodu, pridáme maslo a rozmixujeme do hladka. V prípade potreby zjemníme smotanou alebo mliekom.

Červenú cibuľku nakrájame na jemno a orestujeme s pretlačeným cesnakom na olivovom oleji do chrumkava.
Navrstvíme na batátovo-jablkové pyré a podávame s jemným kačacím stehnom.

Dobrú chuť!