Ingrediencie:

  • 3 ks vajcia
  • 1/2 hrnčeka trstinový cukor
  • 1,5 hrnčeka špaldová múka hladká
  • 250 ml sladká smotana 12%
  • 80 ml rozpustený kokosový tuk (alebo olej)
  • 300 g vykôstkované višne (alebo čerešne)
  • 1/3 šálky celý mak
  • 1 ks kypriaci prášok
  • vanilkový cukor na posypanie

Postup:

Vajíčka vyšľaháme elektrickým mixérom s cukrom do penista. Pokiaľ máte menšie vajíčka, použite pokojne aj 4 ks.

Pridáme smotanu, olej, mak a preosiatu múku s kypriacim práškom. Dobre ručne premiešame.

Plech s vyššími okrajmi (30 x 22 cm) vymastíme kokosovým tukom (alebo maslom), vysypeme múkou a vlejeme doň cesto. Rozvrstvíme višne a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 30 minút.

Pokiaľ si nie ste istý, či je koláč dobre upečený, vykonajte špáradlový test. Zapichnite špáratko do cesta najlepšie priamo v strede plechu. Po vytiahnutí by na ňom nemalo byť stopy po ceste.

Koláč po vytiahnutí posypeme vanilkovým cukrom.

Dobrú chuť!