Ingrediencie na cesto:

  • 1 hrnček hladká múka
  • 160 g maslo
  • 1/2 hrnčeka kryštálový cukor

Ingrediencie na plnku:

  • 3 ks vajcia
  • 1/3 hrnčeka kryštálový cukor
  • 1/2 hrnčeka citrónová šťava
  • 4 ČL hladká múka
  • 200 g kyslá smotana 16%
  • 1 PL práškový cukor
  • mäta, citrónová kôra (na ozdobu)

Postup:

Tento koláč možno nezaberá žiadne popredné miesto na pomyselnom vrchole rebríčka dezertov, no svojou jednoduchosťou a nenáročnosťou na suroviny si ma získal.

Do hlbšej misky vysypeme múku, cukor a primiešame na kocky nakrájané zmäknuté maslo. Vypracujeme tvárne cesto, ktoré roztlačíme na spodok okrúhlej formy o priemere 24 cm s odnimateľnými okrajmi. Cesto roztiahneme mierne aj po bokoch formy, aspoň do výšky 1,5 cm.
Popicháme ho vidličkou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov po dobu 15-20 minút. Povrch cesta by mal dostať zlatistý odtieň.
Kým sa nám cesto pečie, vymiešame si plnku.
Celé vajíčka šľaháme s cukrom aspoň 1 minútku. Po tejto dobe už len pridáme citrónovú šťavu a hladkú múku. Premixujeme ešte zopár krát.
Po približne 20 minútach vytiahneme koláč z rúry, vlejeme do jeho stredu pripravenú vajíčkovo-citrónovú zmes (zmes je pomerne riedka, no netreba sa toho obávať, pečením krásne stuhne) a necháme piecť pokiaľ nám vrch nestuhne, čo môže trvať ďalších približne 20 minút.
Po upečení a následnom vychladnutí koláč potrieme zmesou kyslej smotany, v ktorej sme dobre rozmiešali práškový cukor. Dozdobíme lístkami mäty a nastrúhanou citrónovou kôrou.

Hotovo.