Ingrediencie:

  • 1 šálka šošovica
  • 1/2 červená hranatá paprika
  • 1/2 žltá paprika
  • 2 ks rajčina
  • 1 ks mrkva
  • 1 ks červená cibuľa
  • 2 ks cesnak
  • 1 ks citrón (šťava)
  • hrsť špenátu
  • hrsť petržlenovej vňate
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

Začneme tým, že šošovicu umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme 4 šálkami vody, osolíme 1 ČL soli a privedieme k varu.
Varíme na otvorenom ohni po dobu cca 30 minút. Šošovicu treba skúšať, aby sa nerozvarila a nemali sme namiesto šalátu kašu. Čas je teda čisto orientačný.

Kým sa šošovica varí, pripravíme si zeleninu.

Papriky a cibuľu nakrájame na drobné kocky. Rajčiny prepolíme, zbavíme vnútornej dužiny a zvyšnú časť nakrájame na kocky. Všetko dávame rovno do väčšej misky, v ktorej budeme mať šalát.
Pridáme mrkvu nastrúhanú na hrubom strúhadle, špenát, pretlačené cesnaky, šťavu z citróna a petržlenovú vňať nasekanú na drobno.
Po uvarení zlejeme prebytočnú vodu zo šošovice, ak nejaká ostala a šošovicu pridáme ku zelenine.
Dobre premiešame a zalejeme 4 PL olivového oleja. V prípade potreby dokoreníme a dosolíme.

Podávame s varenými vajíčkami.

Dobrú chuť!