Ingrediencie:

  • 700 g zemiaky
  • 180-200 g špaldová múka hladká
  • 2 ks vajcia
  • 125 g baby špenát
  • 200 g cream cheese
  • 1 ks cibuľa
  • 3 ks cesnak
  • 1 hrsť čerstvý kôpor
  • 1/2 ČL mletá kurkuma
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup:

Zemiaky v šupke uvaríme vo vode. Nie však úplne do mäkka. Pri pichnutí vidličkou do zemiaku by sme mali prísť k určitému odporu.
Uvarené zemiaky zlejeme a necháme čiastočne vychladnúť.

Zatiaľ čo zemiaky chladnú, pripravíme omáčku.
Cibuľku nakrájanú na drobno orestujeme na olivovom oleji a keď začne sklovitieť, pridáme na drobno nakrájané cesnaky.
Necháme cesnak prevoniať a po chvíli k nemu pridáme kôpor nasekaný na jemno. Keď zacítime jeho vôňu, pridáme špenát a zo dve minútky povaríme, aby – ako sa ľudovo hovorí – zvädol. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
Potom k nemu už len primiešame cream cheese a počkáme kým sa rozleje po panvici.
Zmes premiestnime do vyššej nádoby a tyčovým mixérom rozmixujeme do hladka. Ak je omáčka hustejšia, rozrieďte ju trochou mlieka.

Keď máme zemiaky príjemné na dotyk, nie úplne vychladnuté (vychladnuté zemiaky robia gnocchi hutnejšie a ťažšie, preto je s nimi lepšie pracovať, keď majú v sebe nejakú teplotu) nastrúhame ich na jemnom strúhadle do väčšej misky.
Pridáme vajíčka, kurkumu a múku po častiach.
Cesto na gnocchi by nemalo byť „múkové,“ preto s múkou pracujeme opatrne. Cesto dobre vymiesime a premiestnime na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na menšie časti, z ktorých vytvoríme šúlky o priemere 1 cm a krájame ostrým nožom menšie gnocchi.

Pripravené gnocchi hádžeme do vriacej osolenej vody a keď vyplávajú na povrch, je to pre nás znamením, že sú hotové.
Vodu zlejeme a gnocchi pridáme do omáčky.

Dobrú chuť!