Ingrediencie:

  • 2 ks kuracie prsia
  • 250 g šampiňóny
  • 800 g paradajky lúpané krájané v plechovke
  • 350 g ružičkový kel
  • 25 dkg slanina krájaná
  • 1 ks cibuľa
  • 2 ks cesnak
  • 1/2 ČL sušená bazalka
  • 1/2 ČL sušený tymián
  • 1 ČL cukor
  • olivový olej
  • soľ

Postup:

Cibuľku nakrájanú na jemno orestujeme na olivovom oleji a keď začne sklovitieť pridáme k nej na jemno nakrájaný cesnak.
Keď sa rozvonia, pridáme šampiňóny nakrájané na plátky. Opekáme do zlatova.

Kým sa nám opekajú šampiňóny, kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Osolíme, okoreníme a pridáme ku šampiňónom. Restujeme pokiaľ sa mäsko nezatiahne.
Keď je zatiahnuté, pridáme lúpané paradajky, soľ, bazalku, tymián a cukor, dobre premiešame a povaríme spolu približne 15-20 minút, aby sa čiastočne odparila tekutina. Miestami premiešame.

Zatiaľ si môžeme pripraviť ružičkový kel. Bohužiaľ na poslednú chvíľu sa mi nepodarilo zohnať čerstvý, tak som siahla po mrazenom.
Ružičkový kel som nechala voľne v sitku odmraziť a po rozmrazení som ho obalila v plátkoch slaniny. Pokiaľ máte plátky vyššie ako je ružičkový kel pokojne ich pozdĺžne prekrojte.

Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 200 stupňov približne 25 minút.

Marinaru dochutíme podľa potreby soľou, alebo pokiaľ máte radšej sladšie tak cukrom.

Ako príloha sa mi osvedčila klasická zemiaková kaša. Ja ju však robím v pomere 1:1 s mrkvou. Poprípade robím mrkvovo-petržlenovú tiež v pomere 1:1.

Pokiaľ máte k dispozícií čerstvý ružičkový kel, obvarte ho na 2-3 minútky v osolenej vode a po vychladnutí obaľujte v slanine.