Ingrediencie na karbonátky:

  • 500 g treska
  • 100 g strúhaný eidam
  • 1 ks žemľa
  • 1 ks vajce
  • 2 ks cesnak
  • mlieko
  • soľ
  • olivový olej
  • strúhanka (voliteľné)
  • hrsť petržlenová vňať

Ingrediencie na zemiakový šalát:

  • 4 ks zemiak
  • 1 ks mrkva
  • 1 ks červená cibuľa
  • 1 ks hranatá červená paprika
  • 1 ks cesnak
  • hrť petržlenová vňať
  • olivový olej
  • soľ

Postup:

Najskôr pripravíme masu na karbonátky, ktorú dáme pred pečením zachladiť do chladničky aspoň na chvíľku.

Žemlu zalejeme mliekom a necháme ho vsiaknuť.

Zatiaľ si tresku nakrájame na drobno, pridáme k nej strúhaný syr, vajíčko, vymačkanú žemľu, pretlačené cesnaky, petržlenovú vňať a soľ.
Dobre premiešame a odložíme do chladničky.

Zemiaky nakrájame na kocky a dáme ich variť do osolenej vody, do ktorej sme pretlačili jeden cesnak.
Kým sa zemiaky varia, pripravíme si zálievku.

Do misky dáme 5 PL oleja, pridáme nakrájanú cibuľu (na kocky či prúžky, ako len chcete), postrúhanú mrkvu na hrubom strúhadle, petržlenovú vňať posekanú na drobnejšie a papriku nakrájanú na drobné kocky. Osolíme podľa chuti.

Keď sa nám zemiaky uvaria, nie však rozvaria, nechceme mať z nich kašu, zlejeme ich a pridáme k ním hotovú zálievku.

Jemne premiešame a v prípade potreby dosolíme.

Z masy vytvoríme v rukách karbonátky (môžeme ich obaliť aj v strúhanke, no nie je treba) a osmažíme ich do zlatova z každej strany na olivovom oleji.
Podávame so zemiakovým šalátom.

Dobrú chuť.