Ingrediencie na hamburger:

  • 500 g mleté mäso
  • 1 ks červená cibuľa
  • 3 ks cesnak
  • 1-2 PL strúhanka
  • 1 ČL mletá červená paprika
  • 1 ks vajce
  • 2 PL kečup
  • 1 ČL francúzska horčica
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej

Ingrediencie na žemle (4 ks):

  • 300 g hladká múka
  • 2 ks vajce
  • 125 ml mlieko
  • 30 g zmäknuté maslo
  • 1 a 1/2 ČL sušené droždie
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL cukor
  • biely a čierny sezam na posypanie
  • 0,02 l cviklová šťava
  • 4 g sépiové farbivo (1 ČL )
  • na potieranie (1 vajíčko+ trochu mlieka)

Postup:

Najskôr si pripravíme žemle. Ingrediencie na žemle si rozdelíme do dvoch misiek. V jednej budeme mať cesto na čierne žemle a v druhej na ružové.
Do misky si preosejeme múku a do stredu vyhĺbime dieru, do ktorej vysypeme sušené droždie. Zalejeme letným mliekom, v ktorom máme rozmiešanú lyžičku cukru a necháme postáť aspoň 10 minút, aby sa aktivovalo droždie.
Potom už len primiešame ostatné suroviny. Do jednej misky pridáme sépiové farbivo a do druhej cviklovú šťavu (stačí keď si nastrúhate trochu cvikle na jemnom strúhadle a vytlačíte z nej potrebné množstvo šťavy). Vymiesime hladké cestá, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 1 hodinu.
Moja mamina ma ako malé dievčatko nútila miesiť kysnuté cestá za ňu. V tej dobe som to neznášala, pretože ma z toho boleli ruky a stále som jej pri tom frflala, no teraz som jej veľmi povďačná. Učila ma, že s cestom sa treba rozprávať. Nie doslova samozrejme. Ale chovať sa k nemu veľmi jemne a miesiť ho aj 10 minút, aby bolo krásne jemné a nadýchané.

Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vytvarujeme 4 žemle. Mali by nám vyjsť z uvedeného množstva 2 čierne a 2 ružové.
Necháme podkysnúť ďalších 20 minút. Potom už len potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka, posypeme sezamom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 220 stupňov približne 15 minút. Hotové žemle necháme vychladnúť na mriežke.

Kým nám chladnú, môžeme si pripraviť skvelé hovädzie burgre, ktoré ma pre zmenu naučil môj ocino.

Na olivovom oleji speníme červenú cibuľku nakrájanú na drobno a po chvíli k nej pridáme pretlačené cesnaky. Restujeme do zlatova a potom necháme úplne vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme mäso.

Do mäsa primiešame vajíčko, koreniny, kečup, horčicu, strúhanku a po vychladnutí aj cibuľu s cesnakom. Dobre premiešame a pokiaľ si nie ste istý či je váš hamburger dostatočne osolený, urobte si jeden skúšobný. Niekedy je totiž menej viac ako sa hovorí, zvlášť čo sa soli týka. V rukách si vytvoríme hrubšie „placky“ a opekáme do zlatova na strednom plameni, aby mäsko nebolo surové.

A prejdime k veci, takto hamburgre plním ja. Je to samozrejme ľubovoľné, ako má kto rád.
Žemle prepolíme na polovicu a vnútorné strany opečieme na suchej panvici do chrumkava. Potrieme zmesou kečupu a francúzskej horčice (3 PL kečup + 1 ČL horčica), pridáme šalátový list, naň uložíme do zlatova upečené mäso, plátok syra, na kolieska nakrájanú červenú cibuľu a cherry rajčiny nakrájané na kolieska. Zalejeme dresingom a prikryjeme žemľou.

Chuť na zbláznenie.

Žemle nemusia byť len čierne a ružové. Môžu byť zelené s pridaním špenátového pretlaku, žlté s pridaním kurkumi alebo červené s pridaním mletej červenej papriky. Predstavivosti sa medze nekladú ako rada často opakujem.

A sépiové farbivo? Veru nie je najľahšie ho zohnať, za normálnu cenu samozrejme. Predávajú ho v prevádzkach s morskými plodmi, alebo v Metre.