Ingrediencie:

  • 250 g hladká múka (alebo pol na pol so špaldovou múkou)
  • 300 ml voda
  • 3.5 g sušené droždie ( 1/2 balíka)
  • 1/2 ČL sóda bikarbóna
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL cukor
  • 3 PL slnečnicové semienka (voliteľné)

Postup:

U sestry v Anglicku som si zvykla na ich tradičné crumpets. Hodiť do toastovača, natrieť maslom, džemom a moje bruško si spievalo ódy.
Začala som ich preto robiť aj doma. Robia sa za pomoci formičky na panvici, no keď nie je chuť stáť pri šporáku vhodnou alternatívou sú pečené v rúre. Síce stratia svoju obvyklú vláčnosť, no sú stále výborné pripomínajúce čerstvý chlieb.

Do misky vysypeme múku (ja bežne miešam pol na pol so špaldovou celozrnnou hladkou), vyhĺbime do stredu jamku a vysypeme do nej droždie. V mierne teplej vode rozmiešame lyžičku cukru a zalejeme droždie. Necháme postáť aspoň 10 minút, aby sa droždie aktivovalo.

Rúru zatiaľ predohrejeme na 170 stupňov.
Po 10 minútach pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame.
Formičky (ja používam keramické formy o priemere 12 cm) alebo muffinový plech vymastíme tukom a nalejeme cesto asi do 2 tretín.

Pečieme vo vyhriatej rúre približne 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, následne prerežeme na polovicu a podávame s ľubovoľnou prílohou. Či už na sladko alebo na slano. Alebo oboje.

Dobrú chuť.

Výborné sú s pravým maslo, roztečeným vajíčkom a žeruchou, no nik nepohrdne ani s maslom a džemom.