Ingrediencie na pyré:

  • 1 ks menší buľvový zeler
  • 3 ks mrkva
  • 1 ks väčší petržlen
  • 1 ks zemiak
  • 2 ks cesnak
  • maslo
  • mlieko
  • soľ
  • mleté čierne korenie

 

Ingrediencie na fašírky:

  • 500 g mleté mäso (bravčové)
  • 1 ks cibuľa
  • 2 ks cesnak
  • 1 ks žemľa
  • 3 ks vajce
  • 250 ml kyslá smotana
  • 150 g syr (eidam, cheddar)
  • mlieko
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Postup:

Pyré pripravíme nakrájaním zeleniny na menšie kocky a spolu so strúčikmi cesnaku dáme variť do osolenej vody.
Keď je zelenina hotová, scedíme ju a pridáme zo dve polievkové lyžice masla, mlieko a rozmixujeme do hladka. Osolíme a okoreníme.

Žemľu nakrájame na menšie kúsky, zalejeme mliekom a necháme vsiaknuť tekutinu. Zatiaľ si pripravíme zvyšok.

Cibuľu nakrájame na jemno a pridáme ku mletému mäsu. Pridáme pretlačený cesnak, 1 vajíčko, soľ, korenie, petržlenovú vňať a vymačkanú žemľu.
Dobre premiešame a uložíme do chladničky. Zatiaľ si prichystáme plnku a to úplne jednoducho.

Vymiešame smotanu s 2 vajíčkami, postrúhaným syrom, soľou a korením podľa chuti.

Plech vystelieme papierom na pečenie a z masy vytvoríme väčšiu guľku. Do nej malým štamperlíkom urobíme do stredu väčšiu dieru a naplníme pripravenou smotanovou zmesou. Takto postupujeme pri všetkých fašírkach.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 30 minút. 5 minút pred koncom ešte vrch posypeme trochou syra.

Pred podávaním posypeme jarnou cibuľkou a výborný obed je na svete!