Ingrediencie na kašu:

  • 600 g mrkva
  • 400 g petržlen
  • 2 ks žĺtko
  • 50 g parmezán
  • 80 g maslo
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Ingrediencie na plnku:

  • 250 g mleté mäso (bravčové)
  • 1 ks cibuľa
  • 3 ks cesnak
  • 2 ks mrkva
  • 2 ks petržlen
  • 400 g paradajky krájané v konzverve
  • 1 PL rajčinový pretlak
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup:

Milujem experimenty a na pastiersky koláč som sa chystala už veľmi dlho. Nakoniec som sa rozhodla ho pripraviť v odľahčenej verzii a namiesto zemiakovej kaše použiť mrkvovo-petržlenovú. Experiment sa skutočne vydaril.

Najskôr si urobíme základ pre kašu. Zeleninu nakrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou, osolíme a varíme do zmäknutia.
Kým sa zelenina varí, urobíme si plnku.
Ja plnku robím rovno v rajnici (priemer 28cm) a keď je hotová, už na ňu len nadávkujem kašu.

Cibuľu nakrájame na jemno a orestujeme na olivovom oleji. Po chvíľke pridáme cesnak a necháme ho prevoniať.
Pridáme mrkvu a petržlen nakrájaný na malé kocky a za občasného miešania restujeme asi 15 minút.
Pridáme mäso, chvíľku porestujeme, kým sa mäsko zatiahne a pridáme pretlak s rajčinami. Premiešame, prikryjeme a zakryté dusíme približne 10 minút.

Zeleninu zlejeme, pridáme maslo, premiešame a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zeleniny primiešame 2 žĺtky, parmezán a podľa chuti dosolíme, dokoreníme a kašu rozmixujeme do hladka.

Na plnku navrstvíme pripravenú zeleninovú kašu a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 25-30 minút.

Prajem dobrú chuť!