Ingrediencie:
- 1 ks väčší zeler buľvový
- 1 ks pór
- 2 ks zemiak
- 400 g paradajky lúpané v konzerve
- 1 ks menší rajčinový pretlak
- 4 ks cesnak
- 100 g paradajky sušené nakladané v oleji
- 250 ml smotana 33% ( poprípade kokosové mlieko)
- 1/2 ČL mletá škorica
- mleté čierne korenie
- soľ
- chilli (môže byť, nemusí)
- olivový olej
Postup:
2/3 zeleru pokrájame na malé kocky. Na plech dáme papier na pečenie a naň uložíme zeler. Jemne osolíme, okoreníme. Napokon zľahka prelejeme olivovým olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov po dobu cca 35 minút. Ku koncu pustíme gril a pečieme do zlatova.
Zvyšok zeleru a zemiaky pokrájame na 1 cm kocky. Cesnak a sušené paradajky posekáme na drobno a poriadne umytý pór nakrájame na kolieska.
Do hrnca dáme trochu olivového oleja. Na ňom podusíme pór a po zmäknutí pridáme cesnak a sušené paradajky. Chvíľku spolu porestujeme a pridáme paradajky aj s nálevom a taktiež pretlak. Premiešame a chvíľku spolu povaríme. Cca 5 minutiek.
Po tejto dobe pridáme do polievky mletú škoricu, zemiaky a zeler, poprípade aj trošku chilli. Osolíme a zalejeme horúcou vodou tak, aby bola všetka zelenina poriadne zaliata. Varíme tak dlho, kým nebudú zemiaky a zeler mäkké.
Na konci hrniec odstavíme, prilejeme smotanu a všetko dobre rozmixujeme.
V prípade potreby dosolíme, dokoreníme.
Na plechu sa nám zatiaľ upiekol zeler. Ten dáme do horúcej polievky a pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom a posypeme parmezánom.
Dobrú chuť.
Najnovšie komentáre