Ingrediencie:

  • 1 ks väčší zeler buľvový
  • 1 ks pór
  • 2 ks zemiak
  • 400 g paradajky lúpané v konzerve
  • 1 ks menší rajčinový pretlak
  • 4 ks cesnak
  • 100 g paradajky sušené nakladané v oleji
  • 250 ml smotana 33% ( poprípade kokosové mlieko)
  • 1/2 ČL mletá škorica
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • chilli (môže byť, nemusí)
  • olivový olej

Postup:

2/3 zeleru pokrájame na malé kocky. Na plech dáme papier na pečenie a naň uložíme zeler. Jemne osolíme, okoreníme. Napokon zľahka prelejeme olivovým olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov po dobu cca 35 minút. Ku koncu pustíme gril a pečieme do zlatova.

Zvyšok zeleru a zemiaky pokrájame na 1 cm kocky. Cesnak a sušené paradajky posekáme na drobno a poriadne umytý pór nakrájame na kolieska.

Do hrnca dáme trochu olivového oleja. Na ňom podusíme pór a po zmäknutí pridáme cesnak a sušené paradajky. Chvíľku spolu porestujeme a pridáme paradajky aj s nálevom a taktiež pretlak. Premiešame a chvíľku spolu povaríme. Cca 5 minutiek.

Po tejto dobe pridáme do polievky mletú škoricu, zemiaky a zeler, poprípade aj trošku chilli. Osolíme a zalejeme horúcou vodou tak, aby bola všetka zelenina poriadne zaliata. Varíme tak dlho, kým nebudú zemiaky a zeler mäkké.

Na konci hrniec odstavíme, prilejeme smotanu a všetko dobre rozmixujeme.

V prípade potreby dosolíme, dokoreníme.

Na plechu sa nám zatiaľ upiekol zeler. Ten dáme do horúcej polievky a pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom a posypeme parmezánom.

Dobrú chuť.