Ingrediencie:

  • 2 ks batát (cca 560 g)
  • 250-300 g hladká múka
  • 1 ks vajce
  • 2 ks väčšie jablko
  • 1 hrnček strúhanka
  • práškový cukor
  • maslo

Postup:

Batáty nakrájame na menšie kocky, vložíme do hrnca, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka.

Vodu zlejeme a batáty necháme vychladnúť. Po vychladnutí roztlačíme vidličkou a premiestnime do misky.
Pridáme jedno vajíčko a múku po častiach. Cesto má držať pevný tvar, no nie úplne kamenistý, gnocchi by inak ostali veľmi tvrdé. S pridávaním múky preto pracujeme opatrne.
Na pomúčenej doske vytvarujeme z cesta šúľok a odkrajujeme pásy, z ktorých následne krájame menšie tvary.
V podstate sa príliš nedržím tvaru gnocchi, ako sa vydarí tak je.
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť dostatok vody. Keď vrie, nahádžeme do nej pripravené gnocchi, miestami premiešame a počkáme kým vyplávajú na povrch. To je pre nás znamením, že sú hotové.
Vyberieme sitkom, premiestnime do misky, pridáme kusy masla, premiešame a podávame s ľubovolnou prílohou.
Moja obľúbená kombinácia je so strúhaným jablkom a opečenou strúhankou s pridaným práškovým cukrom.

Gnocchi môžeme robiť na sladko i na slano. S makom, tvarohom, opečenou strúhankou, ale aj so syrovou či hubovou omáčkou. Predstavivosti a chutiam sa medze nekladú.