Ingrediencie:

Na všestranné cesto:

  • 2 hrnčeky špaldovej hladkej múky
  • 3 ČL prášku do pečiva
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 hrnček hustého bieleho jogurtu gréckeho typu

Na plnku:

  • 6 PL slivkový lekvár
  • 5 PL mak mletý
  • mak nemletý na posypanie

 

Postup:

Milujem toto všestranné cesto. Odkedy som sa k nemu dostala pracujem s ním pomerne často. Keď je málo času a je chuť na niečo sladké alebo slané siahnem po týchto pár surovinách a za 20 minút je pochúťka na svete. Dá sa robiť na sladko, na slano, ako cesto na pizzu, na langoše, buchty…naozaj čokoľvek. Veď uvidíte samy aj u mňa na blogu. Receptov tu mám veru zopár ?

Múku vysypeme do misky a pridáme k nej prášok do pečiva a cukor.
Poriadne premiešame a pridáme 1 hrnček jogurtu. Možno trošku viac. No to už sami uvidíte.
Vypracujeme cesto, ktoré je pružné a krásne tvarovateľné. Necháme chvíľku odpočívať.

Zatiaľ si urobíme plnku zmiešaním slivkového lekváru a maku (plniť však môžete čímkoľvek: tvarohom, orechovou plnkou, džemom).

Odpočinuté cesto rozvaľkáme na 0,5 až 1 cm a následne hrnčekom alebo formičkou vykrajujeme kolieska.

Lyžičkou naplníme kolieska, okraje spojíme a vytvarujeme guľky ako pri klasických buchtách.
Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme nemletým makom (ten je tam ako čerešnička na torte ako sa hovorí).

Pečieme na 200 stupňov 20 minút.
Po vybratí z rúry potrieme vodou a prikryjeme utierkou. Necháme odpočívať aspoň chvíľku.

Dobrú chuť!