Ingrediencie:

  • 1 ks väčšia bravčová panenka
  • 1 šálka divoká ryža
  • 1 šálka sušené dubáky
  • 3 ks šalotka
  • 3 ks cesnak
  • maslo
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • sušený rozmarín

Postup:

Bravčovú panenku si večer pred prípravou odblaníme, osolíme, okoreníme a poprášime sušeným rozmarínom.
Zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať cez noc v chladničke.

Hodinu pred pečením panenku vytiahneme z chladničky, aby sa aklimatizovala.
Rúru rozohrejeme na 100 stupňov.
Plech potrieme maslom v mieste, kde bude uložená panenka. Položíme ju na vymastenú plochu a na vrch poukladáme plátky masla.
Pečieme na 100 stupňov približne 40-50 minút. Pečením na nižších stupňoch si panenka zachová svoju šťavnatosť.

Počas pečenia si pripravíme dubákové rizoto.

Do hlbšieho hrnca dáme rozpustiť maslo, na ktorom orestujeme cibuľky nakrájané na jemno a následne aj na jemno nakrájaný cesnak.
Dubáky vopred namáčame vo vode cca 30 minút, po tejto dobe ich zlejeme a pridáme do hrnca ku cibuli a cesnaku. Restujeme zhruba 3 minútky. Vodu z hríbov nevylievame. Odložíme si ju bokom.
Pridáme ryžu, chvíľku poopekáme a zalejeme vodou z dubákov. Osolíme a okoreníme.
Vodu do ryže dolievame postupne po pol hrnčeku, až kým nie je celkom hotová.
Na 1 šálku divokej ryže potrebujeme cca 2-2,5 šálky tekutiny.
Keď je ryža hotová, primiešame do nej tri hrubšie plátky masla a prisolíme ak je treba.
Pred podávaním primiešame do rizota hrsť nasekanej čersvtej petržlenovej vňate a posypeme parmezánom.
Podávame so šťavnatou panenkou.

Dobrú chuť!