Ingrediencie:

Na všestranné cesto:

  • 2 hrnčeky špaldovej hladkej múky
  • 3 ČL prášku do pečiva
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 hrnček hustého bieleho jogurtu gréckeho typu

Na plnku:

  • 4 ks jabĺk
  • 2 vaječné bielka
  • 1 PL medu
  • 1 ČL škorice
  • štipka soli

Milujem toto všestranné cesto. Odkedy som sa k nemu dostala pracujem s ním pomerne často. Keď je málo času a je chuť na niečo sladké alebo slané siahnem po týchto pár surovinách a za 20 minút je pochúťka na svete. Dá sa robiť na sladko, na slano, ako cesto na pizzu, na langoše, buchty…naozaj čokoľvek. Veď uvidíte samy aj u mňa na blogu. Receptov tu mám veru zopár 🙂

Postup:

Múku vysypeme do misky a pridáme k nej prášok do pečiva a cukor.
Poriadne premiešame a pridáme 1 hrnček jogurtu. Možno trošku viac. No to už sami uvidíte.
Vypracujeme cesto, ktoré je pružné a krásne tvarovateľné. Necháme chvíľku odpočívať.

Zatiaľ si urobíme plnku.

Jablká si nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme med, škoricu a vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.

Cesto si rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vyložíme ním okrúhlu vymastenú formu (26cm).
Trošku cesta si odložíme.
Rozvaľkáme ho na hrúbku 0,5 cm a nakrájame na ľubovoľné pásiky.
Na cesto nanesieme plnku, zarovnáme a poukladáme na ňu pásiky.
Potrieme žĺtkom rozmiešaným s trochou mlieka a pečieme na 200 stupňov 20 minút.

Dobrú chuť!