Ingrediencie:

na 2 porcie:

  • 1/2 hlavy menší karfiol
  • 1 hrnček strúhanka
  • 2 ks vajcia
  • 4 ks zemiak
  • soľ
  • 1 ČL mletá sladká červená paprika
  • 1 ČL sušený cesnak
  • 1 ČL sušený petržlen
  • hrsť čerstvý petržlen
  • maslo

 

Postup:

Rúru si dáme rozohriať na 210 stupňov.
Zatiaľ si očistíme zemiaky, nakrájame na kocky a dáme variť do mierne osolenej vody.

Keď si hlavu karfiolu rozkrojíme na polovicu vytvorí sa nám krásny strom. Krájame asi 2 cm pásy. Polovicu karfiolu využijeme na obaľovaný karfiol a zvyšok môžete použiť napríklad do polievky. Keby sa vám nedarilo krájať celistvé stromy, nevadí. Môžete obaľovať jednotlivé kusy oddelene.
Pečenie týmto štýlom je podľa mňa rovnomernejšie ako karfiol trhaný na ružičky.

Do strúhanky vmiešame mletú papriku, sušený petržlen, sušený cesnak a 1/2 až 1 ČL soli. Premiešame.

Vajíčka si rozhabarkujeme a pridáme do nich 1/2 až 1 ČL soli. Karfiol obaľujeme klasickým spôsobom. Najskôr vo vajíčku a potom v ochutenej strúhanke. Kto chce môže aj v múke, ale nie je treba.

Plech si vystelieme papierom na pečenie a poukladáme naň obalený karfiol.
Pečieme na 210 stupňov po dobu cca 40 min. Po tejto dobe rúru otvoríme, pridáme na každý kúsok karfiolu plátok masla a dopekáme do zlatova. Cca 10 minút. Záleží však od rúry, treba si sledovať.

Na zemiaky si pripravíme zálievku.
V mikrovlnke roztopíme 2 cm pás masla. Po roztopení doň pridáme na drobno nasekanú hrsť čerstvej petržlenovej vňate.
Zemiaky pred podávaním touto zmesou polejeme.

Ako príloha je výborný klasický uhorkový šalát.