Ingrediencie:

  • 500 g hladká múka (alebo špaldová celozrnná hladká múka)
  • 80 g trstinový cukor + 1 ČL extra
  • 50 g maslo
  • 200 ml mlieko
  • 1 ks vajce
  • 1 balík sušeného droždie (7g)
  • 140 g sušené ovocie (hrozienka, brusnice)
  • 50 g kakao
  • 1 ČL mletá škorica
  • 1/2 ČL mletý zázvor
  • muškátový orech
  • soľ
  • čokoláda, alebo malé veľkonočné vajíčka

Na glazúru:

  • med, voda, sušený rozmarín

Postup:

Na začiatok si múku preosejeme do misky. Do stredu vyhĺbime jamku a nasypeme sušené droždie.
Maslo necháme rozpustiť v hrnci a pridáme k nemu 1 ČL cukru, zázvor, štipku strúhaného muškátového oriešku a škoricu.
Keď je maslo rozpustené prilievame mlieko tak, aby maslo dosiahlo vlažnú teplotu, ktorú potrebujeme na zaliatie kvásku (50-100ml).
Teplotu skúšame prstom. Keď je tak akurát, zalejeme ním sušené droždie v jamke a ostatné mlieko zatiaľ odložíme bokom.
Necháme odpočívať 5 minút, pokým sa nezačnú tvoriť malé bublinky.
Po piatich minútach pridáme ostatné suroviny.
V rukách vymiešame krásne pružné cesto, ktoré následne necháme odpočívať pod vlhkou utierkou na teplom mieste 1 hodinu.
Po jednej hodine z cesta vytvoríme podlhovastý valec, ktorý rozdelíme na 12 častí.
Z každej časti vytvoríme guľku a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie.
Keď máme hotové všetky bochníčky, prikryjeme ich navlhčenou utierkou a necháme odpočívať ďalších 30 minút.

Pre efekt môžete do stredu každej guľky zapracovať kocku horkej čokolády. Ja som mala po ruke len malé čokoládové vajíčka, tak som ich do niektorých pridala.

Kríže:
Z 3 PL hladkej múky a 2 PL vody si zmiešaním pripravíme hustejšie cesto.
Pripravíme si mikroténový sáčok, ktorý naplníme cestom a ustrihneme konček.
Ak má cesto dobrú konzistenciu, spravíme kríž na všetky guličky.
Pečieme dozlatova na 190 stupňov po dobu 15-18 minút.

Hustotu cesta si najskôr odskúšajte niekde bokom, aby ste mali istotu, že sa vám cesto nerozleje po bochníčku. Kríž by mal držať svoj tvar.

Počas pečenia si pripravíme glazúru.
1 PL medu vlejeme do hrnčeka a pridáme 1/2 ČL sušeného rozmarínu.
Necháme zohriať v mikrovlnke na cca 20 sekúnd.
Rozmarínový med precedíme cez sitko, aby sme zadržali všetok rozmarín.
Primiešame 1 PL vody a s takto pripravenou glazúrou potierame upečené cross buns.
Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať až do vychladnutia, aby sa cesto „nezľaklo.“

Rady na záver:

  • ak pečieme zo špaldovej múky, použijeme viac mlieka, ktoré dolievame postupne. Špaldová múka totiž vypije viac ako obyčajná hladká
  • cross buns sú najlepšie čerstvé s maslom a džemom. V prípade, že vám ostanú do druhého dňa, rozpoľte ich a hoďte do hriankovača, alebo opečte na suchej panvici. Na chuti vôbec nestratia, práve naopak.