Ingrediencie:

Na závitky:

  • kelové listy
  • 500 g mleté mäso (bravčové)
  • 1 ks stredná mrkva
  • 3 ks cesnak
  • 1 ks mozzarella
  • 1 ks menšia cibuľa
  • 1 ČL sušený tymián
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Na omáčku:

  • 3 ks veľká hranatá červená paprika
  • 4 ks cesnak
  • 200 ml smotany/ rastlinného mlieka/vývaru/ obyčajného mlieka (ako ma kto rád)
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

Rúru rozohrejeme na 220 stupňov – gril.
Papriky očistíme a prerežeme na polovicu, zrnká vyberieme.
Poukladáme ich na plech spolu so 4 neolúpanými cesnakmi, pokvápeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pečieme až pokým paprika nezačne chytať hnedú farbu, cca 20 minút.
Upečenú papriku vložíme do hrnca, vylúpneme cesnaky a pridáme ku paprike.
Zalejeme ľubovoľnou tekutinou viď vyššie a rozmixujeme do hladka. V prípade potreby dolejeme vývar.
Osolíme, okoreníme a vlejeme do plechu v ktorom sa budú pripravovať závitky.

Najskôr si zblanšírujeme kelové listy, aby mierne zmäkli.
Do osolenej vriacej vody vložíme kelové listy (1 list na jednu rolku).
Plameň trošku stiahneme, aby voda nevrela a cca 5 minút varíme.
Po 5 minútach vodu zlejeme a osušené listy rozložíme na dosku.

Do misky s mäsom pretlačíme cesnaky, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, mozzarellu natrhanú na menšie kúsky, mrkvu postrúhanú na jemnom strúhadle (s mrkvou je mäso oveľa jemnejšie a sťavnatejšie).
Pridáme tymián, soľ a mleté čierne korenie. Ja som dala cca 1 ČL soli a 1/2 ČL korenia.
V rukách si z pripravenej zmesi vytvoríme guľky a tie ukladáme na kelové listy. Zrolujeme do rolky a poukladáme do plechu v ktorom máme pripravenú omáčku.
Pečieme zakryté alobalom na 180 stupňov po dobu 35 minút. Potom odokryté ešte cca dalších 10-15 minút.
Hotovo. Dobrú chuť.

Podávame s ľubovoľnou prílohou. Ja som urobila mrkvovo-petržlenové pyré.